Šachty v bytových domoch sú nebezpečné

PožiarePrávne predpisyRiešenie PBS

Na Slovensku nám pribúdajú nebezpečné prípady, kedy sa (napr. typický kuchynský) požiar rozširuje cez šachtu. Táto často diskutovaná téma má svoje okruhy parciálnych otázok, najmä
– tesnenia prestupov inštalácií v šachtách po poschodiach (hlavne plastové rúry sú problémom, bez tesniacej manžety majú nulovú požiarnu odolnosť)
– neutesňované nasávacie otvory do 0,04 m2 (napr. z digestora do VZT potrubia)
– rozmery resp. geometrický tvar šiacht

Do diskusie prispela aj údajne 90 ročná pani z 3. poschodia, ktorá na sporáku zabudla jedlo. Vyhoreli všetky byty nad ňou.

Spravodajstvo priniesli napr. TV JOJ a aktuality.sk

Z minulých príspevkov hodno spomenúť napr. Požiar šachty v bytovke v Poltári

Ak sa v šachte použije PUR pena, tak v prípade požiaru vzniknú extrémne nebezpečné splodiny horenia. Viac sa píše tu a tu

Pozrite si prosím reportáž STV v relácii Občan za dverami dňa 31.10.2012 (začiatok na videu: cca. 9°15″). Po zhliadnutí týchto repotáží by mohlo byť každému jasné, že so šachtami musíme niečo urobiť.

Pre začiatok je dôležité, že v novele vyhl. 94/2004 sa v §40 zrušila výnimka pre VZT potrubia do 0,04 m2 a doplnil sa §47a. V ďalšom kroku bude potrebné upresniť požiadavky na šachty v STN 92 0201-2. Ako vidno, šachta spája súčasne viaceré požiarne úseky. Nie je to dôvod, aby na ňu boli kladené vyššie požiadavky?

Na záver by som podčiarkol, že pre štatistiku sa sleduje príčina vzniku požiaru, ale prakticky je ignorovaná otázka, či sa požiar šíril “podľa plánu”. Teda, či požiarne uzávery, požiarne deliace konštrucie a iné opatrenia plnili svoju funkciu.

PS: Samozrejme, ten pán na konci reportáže Občan za dverami sa ohľadne pien mýli. Pre prestup musí byť platná klasifikácia podľa STN EN 13 501-2, článok 7.5.8, a to pre konkrétne prestupujúce inštalácie. Nie farba je určujúca, ale preukazné skúšky. Utesniť plastovú rúru priemeru 110 mm PUR penou je nemožné a životu nebezpečné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Fill out this field
Fill out this field
Prosím uveďte správnu/funkčnú emailovú adresu.

Menu